+359 887 223909

Има ли връзка между качеството и теглото на гумите?

На пръв поглед прост въпрос: колко тежи една гума? Опитът на BKT помага да се разберем как теглото на продукта е свързано с неговите характеристики.

„Те са по-тежки, така че са по-здрави и ще издържат по-дълго.“ Съществува ли наистина такава зависимост? Днес инженерите на BKT, един от най-големите производители на офроуд гуми в света, ще разкрият детайлите и параметрите, които влияят на теглото на гумата.

Много често се чува, че колкото повече тежи една гума, толкова по-високо е нейното качество, защото това означава, че са вложени повече материали в производство й, следователно е по-здрава. Разбира се, теглото и качеството могат да бъдат взаимосвързани, но само ако теглото на гумата означава обоснована и изчислена сума от масите на всеки от компонентите, които изграждат нейната конструкция. Най-добрата гума е подходящата гума, без оглед на теглото.

Производствената линия на BKT е най-широката в света, съответно много често един и същ размер гума се произвежда в няколко различни модела. Ето и няколко примера:

Селскостопански гуми с размер 600/70R30 могат да бъдат от следните модели – RT657 (стандартен, 166,50 кг), FORTIS (усилен модел за полето, 182 кг), SIRIO (усилен IF модел за дълги шосейни преходи, 200 кг), FORCE (усилен IF модел за най-мощните трактори, над 250 к.с, 191 кг), V-Flecto (усилен VF модел, максимално щадящ почвата, за най-мощните трактори, 197 кг).

С други думи, не трябва да се изненадваме, че гума, предназначена за повишени натоварвания може да бъде по-тежка от стандартна гума със същия размер – допълнителните елементи, които укрепват нейната конструкция, увеличават общото тегло.

Гумите за тежки специализирани машини, като трактори или кариерни товарачи, трябва да имат различни характеристики. В зависимост от приложението на машината, две гуми с еднакъв размер, могат да имат значителна разлика в килограмите.

Най-голям дял от теглото на гумата има протекторът, но е необходимо да се вземат предвид елементи като брекер, раменна зона, оплетка, борт и каркас. Производителите провеждат тестове на всеки от тях и правят промени, като избират оптималното съотношение на характеристиките и разходите. Поради този факт, най-добрата гума по критерий цена/качество е BKT.

Едно от предимствата на гуми BKT е използването на повече материал върху страницата и борта. Това увеличава теглото, но елиминира в бъдеще щетите.

Но колко тежи една гума?  За да задоволим любопитството, ето няколко примера за най-популярните размери гумиBKT:

Най-големите BKT гуми за селскостопанска техника AGRIMAX RT 600 са с размер IF 1250/50R32 и тежат 643,52 кг. Моделът AGRIMAX RT 600 е подходящ за работа върху тревни площи, чимове и почви, изискващи специално внимание. Това е идеално решение поради характеристиките на протектора – по-ниската му височина, наличието и добре обмисленото разположение на множество грайфери и заоблената форма на раменната зона.

Най-тежката офроуд BKT гума – EARTHMAX SR 468 – размер 40.00 R 57 е с тегло 3819.80 кг. Моделът е създаден за самосвали с твърда рама и е направен с единична метална корда, което значително увеличава здравината на борта и устойчивостта на повреди. Сред основните предимства на гумата EARTHMAX SR 468 е специалната шарка на протектора и съставът на каучуковата смес, който ограничава генерираната топлина. Дълбочината на протектора E-4 осигурява отлични характеристики на сцепление при най-трудните условия на работа.

Една от най-малките BKT гуми за селскостопанска техника – LG 306 (11X4.00-5) – тежи само 1,17 кг. Моделът е предназначен за тревни площи и е подходящ за косачки. Освен това някои гуми, с този модел, могат да се монтират на малки тревни трактори. Специалният модел на протектора опростява маневрирането и щади тревните площи.

Най-малката гума за индустриални машини 150/75R8 LIFTMAX LM 81 тежи 9,25 кг. Този модел е специално проектиран за мотокари и пристанищни влекачи. Отличава се със здрав и надежден протектор, който в комбинация с изключителна антистатична каучукова смес осигуряват отлична устойчивост на износване и дълъг експлоатационен живот.

Ще дадем и други убедителни примери.

Двата най-популярни модела селскостопански гуми са с еднакви размери и минимални разлики в теглото. Първият от тях обаче е разработен специално за мощни трактори (над 250 к.с.) на базата на IF технология, а вторият съчетава качества, които повишават производителността на тракторите от ново поколение и е базиран на VF технология. Тези модели са AGRIMAX FORCE (размер IF710/70R42 CFO, 347,4 кг) и AGRIMAX V-FLECTO (размер VF710/70R42, 340,84 кг).

А сега да дадем пример от офроуд линията: една от най-популярните гуми – EARTHMAX SR 30 – е с размер 20,5 R 25 и тежи 241,6 кг. Този модел е идеален за монтаж на малки и средни товарачи, използвани по черни пътища.

BKT е един от най-значимите световни производители на офроуд гуми. Гамата от модели обхваща възможно най-много сектори: селско стопанство, промишленост, земни работи, минни машини, пристанищни машини, както и машини за всякакви терени и градинско оборудване. Всеки модел е разработен според предназначението си, тоест като се вземе предвид вида работа, извършвана от машината, на която са монтирани съответните гуми.

Издръжливост, комфорт, скорост, самопочистване и устойчивост на пробиване са само част от характеристиките, които нашите клиенти изискват. Всичко това съчетават в себе си висoкокачествените модели агро и индустриални гуми BKT.